Tiedotteet

Ulkomaalaisia opiskelijoita Suomeen tuova yritys esittäytyi Ranualla

Ulkomaalaisia opiskelijoita Suomen kouluihin tuovan Finest Future Oy:n ja Ranuan kunnan edustajat tapasivat Ranuan lukiolla torstaina 9. tammikuuta.

Ulkomaalaisia opiskelijoita Suomeen tuova yritys esittäytyi Ranualla

Kunnasta tilaisuudessa olivat mukana kunnanjohtaja Tuomas Aikkila, sivistystoimenjohtaja Juha Siitonen, lukion rehtori Petteri Mertala, opinto-ohjaaja Päivi Torvinen, kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö ja viestintäkoordinaattori Perttu Ruokangas.

Finest Future aloitti opiskelijoiden tuonnin Suomeen neljä vuotta sitten. Ensin tuotiin 15 nuorta Uzbekistanista ja Vietnamista neljään lukioon. Tähän mennessä nuoria on tuotu noin tuhat yli sataan lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen ympäri Suomen. Yhtiön tavoitteena on tuplata opiskelijoiden nuorten määrä 2000:een ja oppilaitosten määrä noin 200:een tulevaisuudessa.

Kaikki ovat valmistuneet, 99 prosenttia heistä jatkaa korkeakouluun ja kaikki ovat jääneet Suomeen, etäyhteydellä osallistunut Peter Vesterbacka Finest Future Oy:stä kiteytti.

Moni Suomen maaseudun lukioista kärsii opiskelijapulasta. Vesterbackan mukaan 20 vuoden aikana opiskelijamäärät ovat puolittuneet, kun väkeä on muuttanut kasvukeskuksiin ja vuosittain täyttämättä jää peräti 20 000 aloituspaikkaa. Ikäluokat kutistuvat entisestään tulevaisuudessa.

Finest Future Oy:n tavoitteena on poistaa koulutushävikki Suomesta tuomalla tänne opiskelijoita ulkomailta. Opiskelijoita on tuotu yli 20 maasta, ainakin Vietnamista, Uzbekistanista, Thaimaasta, Malesiasta, Indonesiasta, Iranista, Kiinasta, Argentiinasta, Brasiliasta, Meksikosta, Kamerunista, Nigeriasta, Tansaniasta, Ruandasta, Keniasta ja Turkista.

Kuusi Lapin kuntaa mukana

Lapissa Finest Future Oy:n yhteistyökumppaneita ovat Salla, Savukoski, Kemijärvi, Pello, Posio ja Ylitornio. Myös ammatillista koulutusta tarjoavan Redun kanssa tehdään yhteistyötä.

Lähtömaassa testataan kaikkien matematiikkataidot ja motivaatio sekä taloudelliset edellytykset pärjätä Suomessa. Tulijoiden on myös osattava riittävästi suomea jo ennen Suomeen tuloa, sillä kaikki opetus annetaan heille täällä suomeksi.

Vesterbackan mukaan nuoret ovat viihtyneet Suomessa todella hyvin.

Monet heistä tulevat miljoonakaupungeista pieniin kuntiin. Esimerkiksi Vetelin lukiossa on poika, joka tuli Shanghaista. Hän harrastaa viulunsoittoa. Shanghaissa on 14 tunnin koulupäiviä, ja hän sai soittaa viulua 30 minuuttia per viikko, Vetelissä viulua saa soittaa rajattomasti. Koulun vieressä on uimahalli, jossa poika aloitti uimaharrastuksen ja harrastaa muutenkin monipuolisesti urheilua.

Nuoret asuvat joissakin paikoissa asuntoloissa, mutta suurimmassa osassa joko kunnan omistamissa vuokra-asunnoissa tai vapailla markkinoilla olevissa vuokra-asunnoissa. Nuoret maksavat elämisen itse kokonaan, mutta joissakin kunnissa tarjotaan asuminen, Vesterbacka jatkaa.

Meidän kautta tulevat opiskelijat eivät ole pakolaisia. He tulevat yleensä ylemmän keskiluokan perheistä ja heidän vanhempansa ovat akateemisesti koulutettuja. Ei ole huolta, että he tarvitsisivat erityisopetusta, vaan he ovat todella motivoituneita opiskelijoita, Riikka Kuusisto-Kajander Finest Future Oy:stä lisää.

Seuraavaksi kunnassa pohditaan mahdollista yhteistyön aloittamista Finest Futuren kanssa.

Riikka Kuusisto-Kajander Finest Future Oy:stä oli paikan päällä Ranuan lukiolla.

Uusimmat artikkelit