Siirry sisältöön

Vanhemmuus ja perhe

Vanhemmuus on perhe-elämän pohja. Vanhemmaksi kasvua tapahtuu läpi koko elämän, eri elämänvaiheissa ja –tilanteissa. Vanhemmuuden haasteet näkyvät eri tavalla eri-ikäisten lasten kanssa. Elämäntilanteiden muutosten myötä lapsiperhearjen haasteet voivat tuoda vanhemmuuteen erilaisia tuentarpeita. Tältä sivulta löydät kootusti tietoa ja tukea vanhemmuuteen ja perhe-elämään. 

Palveluja arkeen: 

Äitiysneuvola

Lastenneuvola

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola

Tukea vanhemmuuteen: 

Kasvatus- ja perheneuvonta 

Lapsiperheiden sosiaalityö   

Mielenterveys- ja päihdepalvelut 

Perhetyö 

Lapsiperheiden kotipalvelu   

Seurakunnan diakoniatyö

Kelan taloudellinen tuki 

Ranuan rauhanyhdistyksen resurssipankki

Ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki 

Vanhemmuuden selvittäminen 

Vanhempien Akatemia

Tukikummit

Tuetut hyvinvointilomat

Erityistason palvelut: 

Lastensuojelu   

Vammaispalvelut 

Aikuissosiaalityö 

Kohtaamispaikat: 

Seurakunnan ja rauhanyhdistyksen kerhot

Yhteistä tekemistä: 

Järjestötoiminta

Kansalaisopisto 

Kirjasto 

Vapaa-aikatoimi

Tukea verkosta: 

ADHD-liitto: Tietoa ADHD-liiton toiminnasta ja tulevista tapahtumista, tukea ja neuvontaa. 

Autismiliitto: Tietoa Autismiliiton toiminnasta, tukea ja neuvontaa. 

Erityislasten omaiset ELO ry: Erityisperheiden vertaistukiyhdistys Lapissa. 

En jaksa -palvelu: Anonyymia, matalan kynnyksen tarina-auttamista (huolitestejä sekä apua huoliin –videoita) 

Ensi- ja turvakotien liitto: Valtakunnallisen lapsi- ja perhejärjestön sivustolta löytyy apua vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläville lapsille ja perheille sekä vapaaehtois- ja vertaistukea. Järjestö tekee myös perheväkivaltaa ehkäisevää työtä. 

Hyvä Kysymys: Väestöliiton Hyvä kysymys on maksuton, kaikille avoin verkkopalvelu, josta saat tukea ja tietoa, kun elämä askarruttaa. 

Kirkon perheasioiden neuvottelukeskus: Perheneuvonnassa on mahdollista keskustella koulutettujen ammattilaisten kanssa parisuhteen tai perheen vaikeuksista tai elämän solmukohdista. Palvelu on maksutonta eikä edellytä kirkon jäsenyyttä. 

Lapin ADHD-yhdistys: Tietoa Lapin ADHD-yhdistyksen toiminnasta ja tulevista tapahtumista. 

Mielenterveystalo: Mielenterveystalon sivuilta löydät aihealueittain luotettavaa tietoa mielen hyvinvointiin sekä oirekyselyitä ja omahoito-ohjelmia. 

Mieli.fi – Vanhemmuus: Suomen Mielenterveys ry:n MIELI ry on maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö. Sivustolta löydät tukea myös vanhemmuuteen. 

Miessakit ry: Miessakit ry:n sivuilta löydät tukea isyyteen, matalan kynnyksen vertaistoimintaa sekä Isäluuri-puhelinpalvelun, joka neuvoo ja tukee isiä. 

MLL:n vanhempainnetti: Vanhempainnetistä löydät tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen, tietoa lapsen eri ikäkausien kehityksestä sekä maksuttoman vanhempainpuhelimen ja –chatin, jossa voit keskustella vanhemmuuteen liittyvistä asioista. 

MLL Vanhempainpuhelin ja chat: Maksuttomassa puhelinpalvelussa ja chatissa voit puhua luottamuksellisesti mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. 

Omaolo-palvelut: Omaolo on valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelu, jonka tarkoituksena on edistää kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Omaolo tukee oma- ja itsehoitoa sekä auttaa tarvittaessa saamaan yhteyden julkisen terveydenhuollon ammattilaisiin. 

Perhepulma-palvelut: Väestöliiton Perhepulma-palveluissa voit keskustella asiantuntijan kanssa mieltäsi askarruttavista vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen tai ihmissuhteisiin liittyvistä asioista. 

Päihdelinkki: A-klinikkasäätiön Päihdelinkki-verkkopalvelusta löydät tietoa päihteistä ja riippuvuuksista, testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalveluita. 

Suomen Uusperheiden Liitto ry: Sivuilta löydät muun muassa tietoa, tukea ja vertaistoimintaa uusperheille. 

Talouden oma apu: Talous ja velkaneuvonnan Talouden oma-apu –sivuilta löydät oman talouden työkaluja, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin haastavassa tilanteessasi. 

Talous haltuun: Talous- ja velkaneuvonnan Talous haltuun –sivulta löydät tietoa ja tukea oman talouden hallintaan. 

Virtu.fi: Palveluportaalista löydät sähköisiä sosiaali- ja terveyspalveluita, joiden avulla voit asioida, lähettää tietoa, kysyä neuvoa, tavata etänä työntekijän tai tukea omaa hyvinvointiasi. Palveluvalikoimaan vaikuttaa asuinkuntasi. Palveluntuottajina ovat Lapin kunnat, keskussairaalat, Kolpene, Poske, yritykset ja järjestöt.