Siirry sisältöön

Nuoret aikuiset

Nuori aikuinen tekee paljon valintoja elämässään, muun muassa elämänkumppanin, työelämän ja perheen perustamisen suhteen. Omasta elämästä otetaan uudenlaista vastuuta ja vapautta on enemmän. Nuori aikuinen voi kohdata elämässään hyvin erilaisia haasteita tai tuen tarvetta. Näiltä sivuilta löydät kootusti tietoa nuorille aikuisille suunnatuista palveluista. 

Palveluja arkeen: 

Lukio

Opiskeluterveydenhuollon vastaanotto

Koulukuraattori

Opintopolku 

Opiskelijan etuudet (Kela) 

Työnhaku 

Avoimet työpaikat

Nuorten työpaja

Etsivä nuorisotyö

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola

Suun terveydestä huolehtiminen

Tukea nuorelle aikuiselle: 

Ankkuritoiminta 

Etsivä nuorisotyö 

Mielenterveys- ja päihdepalvelut 

Seurakunnan diakoniatyö

Kelan taloudellinen tuki 

Ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki 

Tukikummit

Tuetut hyvinvointilomat 

Erityistason palvelut: 

Vammaispalvelut 

Aikuissosiaalityö 

Kohtaamispaikat: 

Monkkari 2.0 

Tekemistä nuorille aikuisille: 

Kansalaisopisto 

Kirjasto 

Vapaa-aikatoimi

4H:n nuorten akatemia 

Ranuan Peura

Tukea verkosta: 

ADHD-liitto: Tietoa ADHD-liiton toiminnasta ja tulevista tapahtumista, tukea ja neuvontaa. 

Autismiliitto: Tietoa Autismiliiton toiminnasta, tukea ja neuvontaa. 

Hyvä Kysymys – Nuorille: Väestöliiton Hyvä kysymys on maksuton, kaikille avoin verkkopalvelu, josta saat tukea ja tietoa, kun elämä askarruttaa. Nuorille suunnatusta osiosta löydät muun muassa tietoa, tehtäviä, chatteja ja testejä. 

Lapin ADHD-yhdistys: Tietoa Lapin ADHD-yhdistyksen toiminnasta ja tulevista tapahtumista. 

Mieli.fi: Suomen Mielenterveys ry:n MIELI ry on maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö. Mieli.fi -sivuilta löydät muun muassa koulutuksia, materiaaleja sekä erilaisia mielenhyvinvoinnin harjoituksia. 

Mielenterveystalo: Mielenterveystalon sivuilta löydät aihealueittain luotettavaa tietoa mielen hyvinvointiin sekä oirekyselyitä ja omahoito-ohjelmia. 

MLL:n Nuortennetti: MLL:n Nuortennetti on nuorille suunnattu sivusto, jota tekevät myös nuoret itse. Sivustolta löydät tietoa muun muassa seksuaalisuudesta ja seurustelusta, mediankäytöstä, mielenterveydestä, kiusaamisesta ja päihteistä. Sivuston chatissa voit keskustella luotettavan aikuisen kanssa sekä saada vertaistukea. Lisäksi sivustolta löytyy maksuton Lasten ja nuorten puhelin, joka päivystää vuoden jokaisena päivänä.   

Normaali.fi: Anonyymia, matalan kynnyksen tarina-auttamista (huolitestejä sekä apua huoliin –videoita) 

Nuorten mielenterveystalo: Nuorten Mielenterveystalo tarjoaa luotettavaa apua mielen hyvinvointiin. Sivulta löydät muun muassa tietoa ja omahoito-ohjelmia. 

Omaolo-palvelut: Omaolo on valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelu, jonka tarkoituksena on edistää kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Omaolo tukee oma- ja itsehoitoa sekä auttaa tarvittaessa saamaan yhteyden julkisen terveydenhuollon ammattilaisiin. 

Poikien puhelin: Väestöliiton Poikien Puhelin on kaikille alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille tarkoitettu puhelin- ja chat-palvelu. Maksuttoman puhelinpalvelun kautta voit jutella luottamuksellisesti ja nimettömänä koulutetun mieshenkilön kanssa. 

Päihdelinkki: A-klinikkasäätiön Päihdelinkki-verkkopalvelusta löydät tietoa päihteistä ja riippuvuuksista, testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalveluita. 

Rikosuhripäivystys: Sivuilta löydät kattavasti tietoa lapsille ja nuorille, jotka epäilevät joutuneensa rikoksen uhriksi. 

Sekasin -chat: Sekasin-chat on valtakunnallinen chat 12-29-vuotiaille. Chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä luottamuksellisesti ja nimettömänä.  

Talouden oma apu: Talous ja velkaneuvonnan Talouden oma-apu –sivuilta löydät oman talouden työkaluja, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin haastavassa tilanteessasi. 

Talous haltuun: Talous- ja velkaneuvonnan Talous haltuun –sivulta löydät tietoa ja tukea oman talouden hallintaan. 

Virtu.fi: Palveluportaalista löydät sähköisiä sosiaali- ja terveyspalveluita, joiden avulla voit asioida, lähettää tietoa, kysyä neuvoa, tavata etänä työntekijän tai tukea omaa hyvinvointiasi. Palveluvalikoimaan vaikuttaa asuinkuntasi. Palveluntuottajina ovat Lapin kunnat, keskussairaalat, Kolpene, Poske, yritykset ja järjestöt.