Tiedotteet

Lukiolaisten reissu Saksaan avarsi maailmankuvaa ja toi uusia kokemuksia

”Tosi mukava reissu”, ”hyviä muistoja ja kokemuksia”, ”avartava”, ”sai jutella uusien ihmisten kanssa”. Muun muassa näillä sanoin lukiolaiset kuvailivat matkaansa Saksaan 9.-16. toukokuuta.
Ranuan lukiolaisia Kölnin tuomiokirkolla.

Ranuan lukiolaisista mukana olivat Jenni Lohi, Vanessa Sarajärvi, Annika Sammallahti ja Milja Lohi. Milja opiskelee 1. vuosiluokalla, muut ovat 2. vuosiluokan opiskelijoita. Opettajista reissuryhmään kuuluivat Marika Erkkilä-Ukkola ja Päivi Torvinen.

Reissun mahdollisti Euroopan unionin rahoittama Erasmus+-hanke. Reissaajilta vaadittiin 100 euron omavastuu per henkilö.

Ensimmäinen viikonloppu vietettiin Düsseldorfissa ja sen jälkeen oli vuorossa varsinainen määränpää eli Mönchengladbachin kaupunki lähellä Belgian ja Alankomaiden rajaa. Ranualaiset yöpyivät isäntäperheiden luona. Isäntäperheet olivat projektin teeman mukaisesti maahanmuuttajataustaisia.

Matkalla pärjäsi englannin kielellä, sillä kukaan reissuryhmän ranualaisista lukiolaisista ei ole opiskellut saksaa. Välillä joutui turvautumaan Googlen kääntäjään. Saksassa nuoret puhuivat todella hyvää englantia, mutta esimerkiksi isäntäperheiden vanhemmilla englanti sujui heikommin tai ei ollenkaan. Isäntäperheissä puhuttiin esimerkiksi venäjää, valkovenäjää ja puolaa.

Saksalainen yhteyskoulu oli nimeltään Gesamtschule Volksgarten.

Matkustaminen tuo aina uusia elämyksiä ja irtioton omiin arkisiin kuvioihin. Saksassa tuli yllätyksenä esimerkiksi myöhäinen lounas kello 13 ja illallinen kello 20. Välipaloja ei Saksassa tarjottu.

Myös kommellukset kuuluvat reissuelämään. Junalippujen ostaminen automaatista ei onnistunut omin voimin, mutta onneksi paikallinen herrasmies auttoi. Hän neuvoi ostamaan kuuden hengen seurueelle viiden hengen edullisemman ryhmälipun ja neuvoi yhtä seurueesta menemään vessaan lipuntarkastuksen ajaksi. Lopulta myös kuudennelle ostettiin kuitenkin oma lippu.

Varsinainen ohjelma oli tiivis mutta reissussa ehdittiin viettää myös vapaa-aikaa. Ryhmä kävi Kölnin tuomiokirkossa, eläintarhassa ja kasvitieteellisessä puutarhassa. Myös aasialaista ruokaa maisteltiin.

Piipahdukset Belgiassa ja Alankomaissa

Koska Mönchengladbach sijaitsee Belgian ja Alankomaiden rajalla, reissaajat ehtivät käydä molemmissa naapurimaissa. Belgialaiset vohvelit olivat maukkaita, Alankomaissa nähtiin villihevosia. Kaupungeissa oli komeat vanhat kaupunginosat ja monta kirkkoa, Alankomaista käytiin Maastrichtissa ja käveltiin Maas-joen yli.

Saksassa nähtiin paljon tuulimyllyjä ja aurinkovoimaloita.

Mielen jäi vierailu ruskohiilikaivoksella. Suuri louhos on suunnilleen Ranuanjärven kokoinen. Osa kaivosalueesta oli jo ennallistettu maanviljelykseen. 1950-luvulla alkanut kaivos lopetetaan vuonna 2030. Vuoteen 2050 mennessä ennallistamisen pitäisi olla valmiina ja ison louhoksen tilalla järvi. Kaivoksen energia tulee tuulivoimasta ja aurinkovoimasta.

Samaan aikaan ranualaisten kanssa koululla oli myös bulgarialaisia opiskelijoita opettajineen samasta Erasmus+ -hankkeesta.

Vaikka reissussa on mukavaa, on Suomeen palaamisessa omat puolensa. Hanavesi maistui raikkaammalta ja keitetyt perunat makoisilta.

Hankkeeseen kuuluu vastavierailu, joka on sovittu ensi lokakuuksi. Ranualle on tulossa vieraita sekä Saksasta että Bulgariasta. He yöpyvät ranualaisissa isäntäperheissä. Vieraille näytetään Ranuaa ja ohjelmassa on esimerkiksi käynti Suhangon alueelle.

Esittäytyminen ensimmäisenä aamuna.
Kasvitieteellisessä puutarhassa.
Saksalaisen koulun edessä.
Läksiäispäivällinen Düsseldorfissa.